Aktivnosti MDDC u 2017.

04-01-2018 13:10

Godinu koja je iza nas obilježili su brojni uspješni projekti Centra za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini. Završeni su projekti obuke pasa za otkrivanje eksploziva za Libanon, te brojni projekti obuke pasa za otkrivanje mina za potrebe organizacija kojima je potrebno poboljšanje kapaciteta u 2017. godini. Integracijom u timove, te uspješnim testiranjem i certificiranjem, oni su postali aktivni resursi u borbi protiv minske opasnosti u Bosni i Hercegovini, ali i Hrvatskoj.

 

tl_files/galerija/Worksite MSP Konjic.jpg


Manuelni timovi Centra za obuku pasa u 2017. su realizovali još jedan projekt oslobađanja minsko sumnjive površine i to u Konjicu – projekt MSP Jošanica Turija, kojeg je finansirala Vlada SAD preko ITF Enhancing Security, a započet je još jedan MSP projekt na području opštine Ilidža - MSP Zoranovići koji je u toku, a kojeg finansira sama opština Ilidža, također preko ITF-a. Ovim projektima su milioni kvadrata minsko sumnjive površine oslobođeni za upotrebu lokalnom stanovništvu, a praćeni su i sveobuhvatnim upozoravanjem na opasnost od mina provedenim među lokalnim stanovništvom.

 

tl_files/galerija/CHAMPS team in action.jpg

Nastavljen je i projekt CHAMPS – Children Against Mines kojeg finansira US State Department, a MDDC ga implemenira zajedno sa Marshall Legacy Institute. Desetine žrtava mina dobile su visoko kvalitetne proteze koje su im značajno unaprijedile živote, a projekt postižu i brojne druge ciljevi u koje su uključena djeca iz šest osnovnih škola. Vrijednim radom i zalaganjem CHAMPS timovi u školama konstantno rade na promociji mira, upozoravanju na opasnost od mina i komuniciraju sa djecom iz SAD.

tl_files/galerija/MDDC team in Kresevo.jpg

 

Upravo nastojeći da pomognu svojoj zajednici, učenici iz Kreševa su potaknuli realizaciju projekta deminiranbja projekta Šeina Stijena u svojoj općini te je, zahvaljujući sredstvima koje je izdvojila Vlada SAD, deminirana posljednja lokacija u Kreševu. Šeina Stijena poznato je izletište koje je sada sigurno za sve njegove korisnike.

tl_files/galerija/MDDC in USA.jpg

MDDC je prisustvovao i na Clearing the Path Gala 2017. koja je ujedno bila i proslava 20. godišnjice Marshall Legacy Institute - partnerske organizacije iz SAD.

 

U 2018. planirani su brojni novi projekti, među kojima i nastavak aktivnosti na projektu MSP Zoranovići, ali i početak drugih projekata MSP kojima se značajno ubzava proces deminiranja u Bosni i Hercegovini, te nastavak rada u okviru CHAMPS-a i realizacija projekata obuke službenih pasa.

Nazad

10-04-2019 09:36 od mddc

Zvanični početak projekta "Sarajevo bez mina 2020."

tl_files/mddc/Press Conference.JPGPočetak implementacije projekta „Mine Free Sarajevo 2020“ službeno je objavljen 4. aprila 2019. kada je svjetska pažnja usmjerena na problem mina i NUS-a. U prekrasnim prostorijama Gradske vijećnice u Sarajevu, čiji je domaćin bio gradonačelnik Sarajeva g. Abdulah Skaka, održana je konferencija za novinare kako bi se javnost obavijestila o službenom početku projekta. U uvodnom izlaganju ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Njegova ekselencija Eric Nelson, izjavio je da je to najveća donacija Vlade SAD-a određenom projektu deminiranja u posljednjih 10 godina. [Nbsp

Detaljnije...