Donatorska posjeta Centru za obuku pasa i BiH

30-05-2015 13:03

Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini je bio domaćin još jedne posjete donatora koju je organizirao Marshall Legacy Institute. U utorak 26. maja 2015., delegacija koja je brojala 15 ljudi je stigla u Sarajevo, a sastojala se od uvaženih gostiju iz SAD-a među kojima je  senator Mike Enzi i njegova supruga Diana Enzi, Perry Baltimore, Al i Faith Harris, Debbie i Hailey Hires, Kim i Mary Kay Love, Nicole i Britney Parkinson, Heather i Alyse Wright, Tycie Horsley i Kimberly McCasland. U  četvrtak, 28. 5., još veći broj donatora je stigao u sastavu delegacije koju je organizirala Tursko-američka koalicija - TCA, a u čiji su sastav također ušli dva kongresmena, kongresmen Sean Maloney i Huan Vargas, zajedno sa 11 šefova osoblja Američkog kongresa, predsjednikom TCA Lincoln McCurdyjem, i drugim članovima TCA. MDDC je ugostio, također i dva predstavnika iz američke vlade, Natalie Wazir i Katie Coffey, te predstavnike iz Američke ambasade Sarajeva. 
Bila je to nezaboravna sedmica za MDDC kao domaćine, ali vjerujemo i za naše drage goste koji su imali priliku da posjete donirane pse za otkrivanje mina koji su sada u deminerskim timovima Federalne uprave Civilne zaštite, osnovnu školu iz Pazarića koja je uključena u CHAMPS projekt Bosna i Hercegovina, imali nekoliko sastanaka zvaničnog karaktera u Američkoj ambasadi u Sarajevu i Ministarstvu civilnih poslova BiH, posjetili kulturne i istorijske znamenitosti Sarajeva, izvršili zvaničnu primopredaju deminiranog područja u Maglaju veličine 103,730 kvadratnih metara, koje je deminirao MDDC sa sredstvima koja su obezbijedili američka vlada, Marshall Legacy Institute i Tursko-američka koalicija kroz ITF. Pomenuta delegacija je također imala priliku i da upozna žrtvu mine Admira Fazlića, koji je zahvaljujući projektu CHAMPS dobio novu visokokvalitetnu protezu, kao i pratiti prvu utakmicu Sarajevo Open turnira 2015. između američke reprezentacije sjedeće odbojke i Odbojkaškog kluba invalida Fantomi iz Sarajeva.

 

tl_files/slike vijesti/grupna VM.jpg

Nazad

25-06-2018 09:11 od mddc

Svečanom primopredajom obilježen završetak projekta deminiranja u Busovači

tl_files/minigalerija/Busovaca3.jpgCentar za obuku pasa za otkrivanje mine u BiH – MDDC uspješno je realizirao projekt deminiranja na području općine Busovača - Kula Krčevine, površine 42.138 m2. Projekt je financirala Vlada SAD preko Marshall Legacy Institute. Aktivnosti deminiranja započele su u maju, a 19.6.2018. deminirana površina svečano je predata lokalnim vlastima i stanovništvu na upotrebu.

Detaljnije...