Svečanom primopredajom obilježen završetak projekta deminiranja u Busovači

25-06-2018 09:11

Centar za obuku pasa za otkrivanje mine u BiH – MDDC uspješno je realizirao projekt deminiranja na području općine Busovača - Kula Krčevine, površine 42.138 m2. Projekt je financirala Vlada SAD preko Marshall Legacy Institute. Aktivnosti deminiranja započele su u maju, a 19.6.2018. deminirana površina svečano je predata lokalnim vlastima i stanovništvu na upotrebu.

Lokacija Kula Krčevine nalazi se neposredno uz naseljene objekte, voćnjake i obradivo zemljište. Kako je rečeno na današnjoj svečanoj ceremoniji čiji je domaćin bio načelnik općine Busovača, a kojoj su prisustvovali predstavnici donatora - Ambasade SAD u BiH, te Marshall Legacy Institute, Centra za uklanjanje mina u BiH i implementator projekta - Centar za obuku pasa za otkrivanje mina, ovo je još jedan pozitivan primjer dobre saradnje lokalnih vlasti i donatora kojom je BiH korak bliže ostvarenju konačnog cilja, a to je zemlja slobodna od mina.

Načelnik općine Asim Mekić zahvalio se donatoru u ime stanovnika ove lokalne zajednice koji su bili izloženi velikom riziku od stradavanja, nadajući se da će se nastaviti interes donatora, posebno Vlade SAD da i dalje aktivno pomažu Bosni i Hercegovini u borbi protiv minske opasnosti, a naročito općine Busovača koja još uvijek ima izražen problem zagađenosti minama.


tl_files/minigalerija/Busovaca2.jpg

Nazad

10-04-2019 09:36 od mddc

Zvanični početak projekta "Sarajevo bez mina 2020."

tl_files/mddc/Press Conference.JPGPočetak implementacije projekta „Mine Free Sarajevo 2020“ službeno je objavljen 4. aprila 2019. kada je svjetska pažnja usmjerena na problem mina i NUS-a. U prekrasnim prostorijama Gradske vijećnice u Sarajevu, čiji je domaćin bio gradonačelnik Sarajeva g. Abdulah Skaka, održana je konferencija za novinare kako bi se javnost obavijestila o službenom početku projekta. U uvodnom izlaganju ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Njegova ekselencija Eric Nelson, izjavio je da je to najveća donacija Vlade SAD-a određenom projektu deminiranja u posljednjih 10 godina. [Nbsp

Detaljnije...