Svečanom primopredajom obilježen završetak projekta deminiranja u Busovači

25-06-2018 09:11

Centar za obuku pasa za otkrivanje mine u BiH – MDDC uspješno je realizirao projekt deminiranja na području općine Busovača - Kula Krčevine, površine 42.138 m2. Projekt je financirala Vlada SAD preko Marshall Legacy Institute. Aktivnosti deminiranja započele su u maju, a 19.6.2018. deminirana površina svečano je predata lokalnim vlastima i stanovništvu na upotrebu.

Lokacija Kula Krčevine nalazi se neposredno uz naseljene objekte, voćnjake i obradivo zemljište. Kako je rečeno na današnjoj svečanoj ceremoniji čiji je domaćin bio načelnik općine Busovača, a kojoj su prisustvovali predstavnici donatora - Ambasade SAD u BiH, te Marshall Legacy Institute, Centra za uklanjanje mina u BiH i implementator projekta - Centar za obuku pasa za otkrivanje mina, ovo je još jedan pozitivan primjer dobre saradnje lokalnih vlasti i donatora kojom je BiH korak bliže ostvarenju konačnog cilja, a to je zemlja slobodna od mina.

Načelnik općine Asim Mekić zahvalio se donatoru u ime stanovnika ove lokalne zajednice koji su bili izloženi velikom riziku od stradavanja, nadajući se da će se nastaviti interes donatora, posebno Vlade SAD da i dalje aktivno pomažu Bosni i Hercegovini u borbi protiv minske opasnosti, a naročito općine Busovača koja još uvijek ima izražen problem zagađenosti minama.


tl_files/minigalerija/Busovaca2.jpg

Nazad

26-12-2018 14:10 od mddc

MDDC učestvovao u oslobađanju Ilidže od mina

tl_files/minigalerija/IMG_3953.JPGOpćina Ilidža je u periodu 2000.-2018. u potpunosti oslobodila preko 17 miliona kvadratnih metara površine. Centar za obuku pasa za otkrivanje mina je realizirao posljednja tri projekta oslobađanja minski sumnjive površine, i to projekte Mitrići, Zoranovići i Vela, te zajedno sa donatorima koji su kroz godine doprinijeli velikom uspjehu općine Ilidža, proslavili su Općinu slobodnu od mina

Detaljnije...