Završen projekt deminiranja u Olovu

20-06-2016 08:49

Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH uspješno je završio projekt deminiranje u općini Olovo, Kruševo 2, površine 64.797 m2. Tokom izvođenja zadatka na lokaciji su pronađene protivtenkovske i protivpješadijske mine. Financijska sredstva za izvođenje poslova deminiranja osigurao je United States Department of State's Office of Weapons Removal and Abatement-PM/WRA preko ITF Enhancing Human Security. MDDC je zadatak otvorio 1.4.2016. a završio 17.5.2016. Inicijativa za deminiranje ove visoko-prioritetnog projekta došla je od Centra za obuku pasa za otkirvanje mina u BiH, u skladu sa zahtjevom kojeg je MDDC-u uputila općina Olovo, u kojem se navodi značaj deminiranja ove lokacije. Sumnjiva površina nalazila se u neposrednoj blizini naseljenog mjesta, dok je lokalni put svakodnevno koristio veći broj učenika i seljana, a obuhvaćala je i značajne prirodne resurse i infrastrukturne objekte kao što su šuma, obradive površine i dalekovodi. Preko 150 ljudi direktno je bilo ugroženo minama sve dok nije realiziran ovaj projekt deminiranja. Općinski predstavnici zahvalili su se donatoru projekta prilikom posjete predstavnice PM/WRA Catherine Ramsey, program menadžerice za Europu, ovoj općini u junu 2016. Svoju zahvalnost uputili su također i MDDC-u zbog kontinuiranog ukazivanja na potrebe rješavanja problema minske zagađenosti u ovoj općini. 

 

tl_files/galerija/mddc/Krusevo2Visit from PMWRA.jpg

Nazad

01-02-2017 09:19 od mddc

Završena obuka pasa za otkrivanje eksploziva za LMAC


tl_files/slike vijesti/dog searching vehicle in Lebanon.jpgCentar za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH završio je obuku 
tri psa za otkrivanje eksploziva i isporučio Centru za uklanjanje mina Libanona - LMAC. Trener MDDC-a u Libanonu provodi integracijsku obuku obučenih pasa sa vodičima iz LMAC-a. Nakon integracije timovi pasa za otkrivanje eksploziva će služiti ovoj organizaciji kao vrijedan resurs koji će značajno unaprijediti njihove kapacitete i efikasnost rada.

Detaljnije...