Završetak projekta Land Release u općini Ilidža

08-11-2016 09:04

Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini uspješno je završio realizaciju projekta minski sumnjive površine u općini Ilidža – MSP Mitrići, sa ukupno 2.039.000 m2 površine koja je oslobođena od opasnosti od mina. Ovaj projekat je od velikog značaja za stanovništvo Ilidže, ali i i svih građana Bosne i Hercegovine. Svečanom ceremonijom održanom 4.11.2016. u kabinetu načelnika općine Ilidža, na kojoj su prisutvovali brojni gosti kao što su ministar civilnih poslova BiH, predstavnici Ambasade SAD u BiH, Komisije za deminiranje, ITF Enhancing Human Security i BHMAC-a, zvanično je predstavljen uspješan završetak projekta oslobađanje minski sumnjive površine u općini Ilidža. Ukupno 66 mina i 4 NUS-a pronađeno je i uništeno na zadatku MSP. Završetkom ovog projekta procijenjeno je da je 40 % teritorije općine Ilidža oslobođeno od minske opasnosti. Ovo je prvi projekt MSP koji je uspješno priveden kraju i bit će vertificiran od strane BHMAC-a. Finansijska sredstva za implementaciju projekta osigurali su US State Department i općina Ilidža, koja je svoj dio sredstava usmjerila preko ITF Enhancing Human Security. 

 

tl_files/novosti/Land Release llidza.jpg

Nazad

01-02-2017 09:19 od mddc

Završena obuka pasa za otkrivanje eksploziva za LMAC


tl_files/slike vijesti/dog searching vehicle in Lebanon.jpgCentar za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH završio je obuku 
tri psa za otkrivanje eksploziva i isporučio Centru za uklanjanje mina Libanona - LMAC. Trener MDDC-a u Libanonu provodi integracijsku obuku obučenih pasa sa vodičima iz LMAC-a. Nakon integracije timovi pasa za otkrivanje eksploziva će služiti ovoj organizaciji kao vrijedan resurs koji će značajno unaprijediti njihove kapacitete i efikasnost rada.

Detaljnije...