Završetak projekta na lokaciji Komšići u Maglaju

20-05-2015 12:52

Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini - MDDC je  završio projekt deminiranja u općini Maglaj - Komšići Liješnica veličine 43,078 kvadratnih metara i Komšići Donji Bradići veličine 60,652 kvadratnih metara. Ukupno 103,730 kvadratnih metara zemljišta uspješno je očišćeno zahvaljujući sredstvima koja je osigurao US State Department, Marshall Legacy Institute i Tursko-američke koalicija koji su finansijska sredstva kanalizirali kroz ITF Enhancing Human Security. Brojne mine i neeksplodirana ubojna sredstava su otkrivena i uništena tokom deminiranja ovih lokacija. Obje lokacije su izuzetno važne za mještane ove lokalne zajednice, jer će omogućiti siguran povratak i obnovu, siguran život i korištenje lokalne ceste i pruge, kao i pokretanje poljoprivredne proizvodnje i sanaciju klizišta koje ugrožava domaćinstva u području. Ovo klizište je vrlo aktivno nakon poplava, ali općina nije bila u mogućnosti da izvrši sanaciju zbog prisutnosti mina. Projekte deminiranja nominirala je općine kao prioritet i stoga je uticaj na lokalno stanovništvo ogroman.

 

tl_files/minigalerija/P1010066.JPG

Nazad

01-02-2017 09:19 od mddc

Završena obuka pasa za otkrivanje eksploziva za LMAC


tl_files/slike vijesti/dog searching vehicle in Lebanon.jpgCentar za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH završio je obuku 
tri psa za otkrivanje eksploziva i isporučio Centru za uklanjanje mina Libanona - LMAC. Trener MDDC-a u Libanonu provodi integracijsku obuku obučenih pasa sa vodičima iz LMAC-a. Nakon integracije timovi pasa za otkrivanje eksploziva će služiti ovoj organizaciji kao vrijedan resurs koji će značajno unaprijediti njihove kapacitete i efikasnost rada.

Detaljnije...