Zvanični početak projekta "Sarajevo bez mina 2020."

10-04-2019 09:36

Početak implementacije projekta „Mine Free Sarajevo 2020“ službeno je objavljen 4. aprila 2019. kada je svjetska pažnja usmjerena na problem mina i NUS-a. U prekrasnim prostorijama Gradske vijećnice u Sarajevu, čiji je domaćin bio gradonačelnik Sarajeva g. Abdulah Skaka, održana je konferencija za novinare kako bi se javnost obavijestila o službenom početku projekta. U uvodnom izlaganju ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Njegova ekselencija Eric Nelson, izjavio je da je to najveća donacija Vlade SAD-a određenom projektu deminiranja u posljednjih 10 godina. 

„Sjedinjene Američke Države su ponosne što su donatori projekta Sarajevo bez mina, jer ova briljantna inicijativa ima za cilj osloboditi Sarajevo i Istočno Sarajevo od naslijeđa rata. Naša želja i cilj je prevladati ideološka i retorička minska polja koja ne dopuštaju građanima da pronađu mir kojeg zaslužuju, kao i snagu i hrabrost za nastavak - rekao je američki ambasador Nelson.
Ukupno 8 miliona kvadratnih metara bit će oslobođeno od mina kroz ovaj projekt. Na konferenciji za medije prisutni su bili gradonačelnici općina koje će kroz ovaj projekt biti proglašene slobodnim od mina, a to su općine Stari Grad, Istočni Stari Grad, Istočna Ilidža, Vogošća i Novi Grad.
Gradonačelnik Skaka je izjavio kako je ovaj projekt važan za budućnost Sarajeva i Istočnog Sarajeva, uglavnom zato što će sarajevska regija konačno biti bez mina i sigurna za svoje građane i posjetitelje i zahvalio se SAD-u na podršci koju pružaju u oblasti protivminskog djelovanja u Bosni i Hercegovini, a posebno Sarajevu.
Nermin Hadžimujagić, direktor MDDC-a koji će implementirati projekt također je održao govor u kojem je naglasio važnost ovog projekta i svih partnera uključenih u ovu inicijativu kao što su Marshall Legacy Institute i ITF Enhancing Human Security.

 

tl_files/mddc/Ambassador Nelson.jpg

Nazad

10-04-2019 09:36 od mddc

Zvanični početak projekta "Sarajevo bez mina 2020."

tl_files/mddc/Press Conference.JPGPočetak implementacije projekta „Mine Free Sarajevo 2020“ službeno je objavljen 4. aprila 2019. kada je svjetska pažnja usmjerena na problem mina i NUS-a. U prekrasnim prostorijama Gradske vijećnice u Sarajevu, čiji je domaćin bio gradonačelnik Sarajeva g. Abdulah Skaka, održana je konferencija za novinare kako bi se javnost obavijestila o službenom početku projekta. U uvodnom izlaganju ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Njegova ekselencija Eric Nelson, izjavio je da je to najveća donacija Vlade SAD-a određenom projektu deminiranja u posljednjih 10 godina. [Nbsp

Detaljnije...